NOVA SRPSKA MAMA NIJE SUPER MAMA, ONA JE PAMETNA MAMA

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

‘McCann Truth Central Beograd” predstavio studiju ‘Istine o novoj srpskoj mami’
U Beogradu, 3. decembar 2013. godine – Ekspertski centar McCann -a Beograd, „McCann Truth Central predstavio je rezultate istraživanja „Istine o novoj srpskoj mami“. Tim povodom organizovana je panel diskusija, na kojoj je su učesnici rezultate studije mogli da uporede sa svojim ličnim iskustvom.
Na panel diskusiji govorile su mame, Ana Sofrenović, glumica, Suzana Trninić, autorka i voditeljka emisije “Kažiprst” na TV B92, Ljubinka Zarubica, direktorka Funkcije za marketing i razvoj za privatne korisnike u kompaniji “Telekom Srbija”, Tijana Vraneš, psiholog psihoterapeut, Maja Lalić, arhitekta i osnivač organizacije „Mikser”, Katarina Pribićević, direktorka strateškog planiranja u agenciji “McCann Beograd” i jedan tata, Andrija Gerić, trofejni odbojkaš i bivši reprezentativac. Učesnici su se složili da je model majke sa kojom su odrastale generacije, sada promenjen i da je tehnološki razvoj, ali i mogućnost lakšeg pristupa informacijama značajno uticao na način razmišljanja savremene srpske mame.

NOVA SRPSKA MAMA NIJE SUPER MAMA, ONA JE PAMETNA MAMA 1 NOVA SRPSKA MAMA NIJE SUPER MAMA, ONA JE PAMETNA MAMA 2 NOVA SRPSKA MAMA NIJE SUPER MAMA, ONA JE PAMETNA MAMA 3

„Osnovna razlika između srpskih, savremenih mama i mama u svetu je način na koji one organizuju svoje vreme, tj. porodične i poslovne obaveze i vreme koje izdvajaju za sebe. Rasprostranjenost digitalnih tehnologija u razvijenim zemljama olakšali su mamama balansiranje između različitih uloga i odgovornosti koje imaju” kaže Katarina Pribićević iz agencije “McCann Beograd” i dodaje da u Srbiji, i pored promena i značajnih pomaka u korišćenju novih tehnologija samo devet odsto mama smatra sebe tehnološkim ekspertima, za razliku od 25 odsto na globalnom nivou. Međutim, iako kažu da nisu eksperti, čak 89 odsto srpskih mama smatra da im tehnologija olakšava život. To nam govori da im tehnologija pomaže da budu bolje mame, ali i da još uvek ne koriste prednosti tehnologije kao što čine mame u razvijenijim državama.
Savremena mama žonglira sa mnoštvom obaveza svakodnevno. Koliki je pritisak na mamama da postignu sve sada i odmah, posao, brigu o deci i mužu, sređenu kuću, odličan izgled i uvek dobro raspoloženje? 63 odsto ispitanih žena u svetu misli da je pritisak preveliki, dok u Srbiji taj procenat iznosti 79 odsto. Globalno istraživanje pokazuje da 65 odsto intervjuisanih žena odbija ideju o super mamama. Slična situacija je i u Srbiji, gde 67 odsto savremenih srpskih mama ne smatra da je super mama. Ona sebe vidi jednostavno, kao pametnu mamu. Majke danas žele da njihova deca imaju realnu sliku o tome ko su one u celini, uključujući i njihove mane i mogućnosti.