NENAD DODIĆ, SUPERHEROJ DIZAJNA

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Drugari te zovu Betmen. Hoćeš da nam otkriješ zašto?

Haha, to je počelo jednog dana kada smo se mi kolege s posla skupili i otišli da gledamo Betmena u bioskopu. Kada smo se vraćali, pored njih koji su bili u kolima sam sav u crnom projurio motorom sa otkopčanom jaknom koja je izgledala kao plašt i to je bilo dovoljno da me prvo Marko Prokić pa onda i ostali doživotno zovu Betmen.

Ko su junaci tvojih figurica? Da li treba da ih se plašimo ili su ipak dobroćudni?

Karakteri koje pravim su onako, neka mešavina dobrih i loših karakteristika, bilo bi dosadno da su jasno definisani.

Vidi se uticaj dizajna iz 20ih i 30ih godina, neki elementi ranog Volta Diznija. Da li imaš još neke uzore u dizajnerima iz te epohe?

Volim te stare crtaće iz 20ih godina, izgledaju nekako nespretno, mnogi od njih ne bi prošli današnje cenzure.
Nemam uzore u konkretnim autorima iz tog vremena, ne znam imena, ali mi je super taj stil, manje je upeglan nego današnje ilustracije.

Tvoja figurica „One Percenter“ proizvedena je u produkciji čuvene svetske komapanije koja pravi „designer toys“. Kako je došlo do saradnje? Da li je neki primerak stigao u Beograd?

Posle samostalne izložbe sam pisao toj firmi da vidim da li su zainteresovani za izradu i distribuciju. Bilo mi je malo glupo, kao, ja sada njih vučem za rukav, ali oni su rekli da su radove već videli na netu, da im se jako dopadaju i da su raspoloženi za serijsku proizvodnju. Tako da eto, treba nekada napraviti prvi korak i probati. Još ih nema u Srbiji, ne znam ni da li će biti, nije im stavio malu cenu , pa na to jos i poštarina…skupo.

Boravio su u Malmeu, u Švedskoj na umetničkom studjskom boravku. Šta si naučio? Šta te je najviše iznenadilo u novom umetničkom okruženju?

Bio sam mesec dana u Malmeu gde je bilo fenomenalno, lep grad, prijateljski ljudi. Svašta sam naučio, radio sam sa nekim novim stvarima, isprobao sam 3D štampu, naučio sam tehnike pravljenja kalupa i livenja plastike, prvi put sam slikao na staklu. Iznenadilo me što zapravo I nemaju puno galerija, više vole industrijski dizajn i neke rukotvorine.

Ljubitelj si skandinavskih noir serija, da su predeli oko čuvenog Oresund mosta zaista tako mračni ili su Danska i Švedska ipak zemlje „sreće“ kako ih mnogi doživljavaju?

Volim njihov stil serija I filmova, duhovite su i mračne. Tamo je čudna klima, iako nije jako niska temperatura dosta je vlažno i hladno, verovatno se to i oslikava na njihov karakter.
Ja sam bio u bozićno – prednovogodišnjom periodu kada je sve dosta živo tako da sve deluje dosta veselo i prijatno. Znaju da i kada je hladno naprave neku finu atmosferu.

Glupo ali obavezno pitanje: Jel spremaš nešto novo?

Pa stalno planiram nešto novo, problem je nedostatak vremena, ali inače mi se radi svašta, pravio bi neke nove figurice, nešto slikao i možda crtao neki strip. Sada će lepo vreme tako da sigurno ništa od ovoga neću uraditi 🙂

NENAD DODIĆ, SUPERHEROJ DIZAJNA 1 NENAD DODIĆ, SUPERHEROJ DIZAJNA 2 NENAD DODIĆ, SUPERHEROJ DIZAJNA 3