Marina Maljković: Pismo mlađoj sebi

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Saznajte šta je Marina Maljković, selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije, poručila mlađoj sebi u okviru projekta koji realizuju McCann Truth Central Beograd i Nedeljnik.

 

Šta bi bilo kad bi bilo? Šbbkbb…Tako bi se Marina, najdraža i najlepša moja, u najkraćim crtama opisao zadatak koji sam dobila od Nedeljnika. Za kormilom svojevrsnog emotivnog vremeplova (jer vremeplov svakako mora da ima kormilo i kormilara), a samo uz pomoć mašte, dakle bez mapa i sprava za navigaciju moram da stignem do deteta ili devojke tebe, te da ti dam par kratkih saveta. A ko tebe poznaje bolje nego ja, tvoje buduće ti, nosilac i požrtvovani čuvar svih tvojih sećanja?

 

Prima: Marina Maljković

Jurija Gagarina…

11070 Novi Beograd, SFRJ

Oktobar 1981. godine

Najlepšoj bebi koja se rodila u Bloku 63 nemam bogzna šta da poručim, sem da bolje jede i ne bude mršava. Mada, poznajem ja tebe, nećeš me poslušati, ne zato jer me ne razumeš, već zato što tvoje „ga ga gu gu neeeee“, nije bebeće odbijanje, već stav. Sa karakterom se rodiš. To se ne stiče tek tako i usput.

 

Prima: Marina Maljković

Vrtlarska…

11080 Zemun, SFRJ

Maj 1985. godine

Mojoj devojčici koja odrasta na potezu od Vrtlarske ulice u Zemunu, preko Bloka 30 do Bloka 21 poručila bih da se što više igra. Zapravo, ne bih ja njoj ništa menjala. Više ljubavi svakako ne bi ni u teoriji mogla da dobiješ nego u tom trouglu.

 

Prima: Marina Maljković

Ribareva…

21000 Split, SFRJ

Septembar 1988. godine

Marina, tebi koja si krenula u školu, poručujem da se slobodno zaljubiš u košarku, jer ja znam koliko je ta obostrana ljubav velika, verna i nepoljuljana.

 

Prima: Marina Maljković

Đure Jakšića…

11000 Beograd, SCG

Novembar 2001. godine

Draga, kao što vidiš, ljudi su promenljiva kategorija, dobri su i loši, dolaze i odlaze. Bila sam u pravu za basket. Zar ne? Vredno je žrtve, veruj mi. Sve škole i fakulteti ne mogu da te nauče to što sama već sada znaš… to što si posle škole odlazila na treninge, i to što sada ideš i posle predavanja na fakultetu, to je jedino normalno i ispravno.

 

Prima: Marina Maljković

26300 Vršac, Srbija

Oktobar 2008. godine

Draga koleginice treneru, budi vredna! Sve ostalo prati trud i talenat.

 

Prima: Marina Maljković

Olimpijsko selo

20000-000 Rio de Žaneiro, Brazil

Avgust 2016. godine

Vidiš da sam sve bila u pravu? Sad slavi!

 

Prima: Marina Maljković

Negde u Americi

(npr. 90210)

Maj 2027. godine

Draga moja, svaka prošlost ima svoju budućnost. Ako si dovoljno studiozna i vredna, možda ćeš sabirajući svoja iskustva uspeti da se projektuješ i koju godinu unapred. Možda i nećeš. Ti ne bi bila ti da makar ne pokušaš! Možda neki WNBA ili čak NBA! Ko može da te zaustavi sem Boga i tebe same?

 

Umesto „P. S.“ za sva ova pisma – moj večiti savet, Marina, jeste da budeš ono što jesi. I sve će biti u redu.

Originalni članak nalazi se na linku: http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/vidis-da-sam-sve-bila-u-pravu-sad-slavi-kad-marina-maljkovic-pise-mladoj-a-i-starijoj-sebi/