DA LI STE VIDELI REKLAMU ZA REKLAMU?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Storytelling ili veština pripovedanja dobrih priča
Da li ste se nekada zapitali ko osmišljava reklame koje volimo da citiramo? Ko je taj koji u nekoliko sekundi uspe da ispriča priču koja nam ostaje u sećanju?

McCann Beograd odlučio je da dugoj listi uspešnih klijenata sa kojima godinama uspešno sarađuje, doda još jednog – McCann Beograd. Nedavno su se na city light panou postavljenom na beogradskim Terazijama pojavili neuobičajeni oglasi koji su svojim sadržajem privukli pažnju prolaznika. U stilu stranica starinskih knjiga, ispisani stilizovanim slovima, na ovim panoima na osoben način prepričane su priče nekih od najpoznatijih reklama koje su osmislili i realizovali kreativci agencije McCann Beograd. Tako smo saznali kako su u stvari nastale reklame kao sto je popularni “Kum” za Lav pivo, kampanja za rebranding kompanije mts ili nezaboravni serijal “Može” za Raiffeisen banku .

Ova kampanja deo je namere agencije McCann Beograd da približi jedinstvene suštinu kreativnog procesa nastajanja reklama, odnosno “storytelllinga” što bi mogli da definišemo kao veštinu pripovedanja. Ono čime se kreativci uvek rukovode je činjenica, da bez obzira o kom se proizvodu, usluzi ili brendu radi, srž uspešne komunikacije mora uvek biti dobra priča. Za pripovedače najvažnije je da znaju šta žele da ispričaju. Ta priča mora da dotakne ljude, probudi njihove emocije, pruži živopisne slike, zanimljive likove, uzbudljiv zaplet i naravno pravo razrešenje. Za manje od dve decenije lokalni advertajzing je prešao put od proizvoda do logoa, zatim od logoa do priče, od imidža brenda do priče brenda. Danas je neophodno da nam brendovi govore, da nas pridobiju, pričaju nam priče koje ispunjavaju naša očekivanja i u skladu su sa našim pogledom na svet. Jer, dobra priča nije samo zabava, već često i podsvesno utiče na naše odluke, stavove i postupke.

Zato, ako ovih dana šetate beogradskim Terazijama, zastanite i pročitajte ove neobične oglase, koji vas ne pozivaju da nešto kupite ili uradite, već da jednostavno uživate u zabavnoj priči!

Priča o jednom kumu
“Bio jednom jedan čovek koji je pozvan da bude kum na svadbi. Nije bio u najboljoj finansijskoj situaciji, pa je mladencima doneo na poklon televizor.
Lepo i praktično, nema šta, ali budimo pošteni, svi su očekvali ipak nešto više.
Da bi popravio utisak, kum je na licu mesta odlučio da mladencima pokloni i svoj automobil, iako to nije planirao.
Kažu da se kući vratio pešice…
Ostatak je istorija :)“
A mi smo od toga napravili reklamu za našeg omiljenog lava.

DA LI STE VIDELI REKLAMU ZA REKLAMU? 1 DA LI STE VIDELI REKLAMU ZA REKLAMU? 2

Tekst je objavljen na portalu: http://www.media-marketing.com/vijesti/storytelling-ili-vestina-pripovedanja-dobrih-prica-da-li-ste-videli-reklamu-za-reklamu/