MARIANO, LUTAJUĆI ART DIREKTOR, O BEOGRADU.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ja sam Mariano, tridesetogodišnji putujući Art Direktor sa Kanarskih ostrva, Španija.
Selim se iz grada u grad, radeći u marketinškim agencijama kratak vremenski period (1-3 meseca).
Nakon posla u Talinu, Estoniji, pridružio sam se agenciji McCann Beograd i ovo su moji utisci o vremenu koje sam proveo u Beogradu.
Mogu reći da nisam mnogo toga znao o Srbiji pre sletanja u Beograd ( i još uvek ne znam, uzimajući u obzir bogatu istoriju i kulturu Srbije, kao i Jugoslavije) Osim istorijskih činjenica, nekoliko sportista i Kusturice (čije ime sam naučio da pravilno izgovaram zahvaljujući Nemanji) koji je veoma poznata ličnost u Španiji.
S obzirom da sam za svoj boravak iznajmio stan koji nije bio dostupan tokom moje prve nedelje u Beogradu, bio sam pozvan kod svog domaćina da odsednem u njegovoj kući, sa njim i njegovom majkom. Tako sam praktično momentalno otkrio srpsku gostoljubivost, o kojoj sam toliko slušao. Moj domaćin me je proveo po Beogradu, pričao mi priče i istoriju, naučio me da kuvam tursku kafu, što je bilo veoma korisno za ostatak mog boravka.
U McCann-u, radni proces bio je drugačiji od onoga na šta sam navikao u Španiji, naročito u vezi sa tajmingom i produkcijom, ali sam se potrudio da se brzo prilagodim radnim navikama, trudeći se da održim korak sa ostatkom tima. Prilično sam stidljiv i ne govorim previše, ali su mi svi pomogli da se integrišem ubrzo i osetim prijatno, te sam nakon prve dve nedelje ugodno radio. Imao sam to zadovoljstvo da blisko sarađujem sa Nemanjom i Urošem, koji su sjajni momci. Za mene je bilo novo iskustvo pričati sa Nemanjom preko Google robotskog prevodioca. Sada, kad pomislim na njega, zamišljam ga kako govori tim robotskim glasom umesto svojim.
Brzo sam naučio o Košavi, vetru. Često sam šetao gradom, i koračao kroz hladne vetrovite ulice i mislio da će posle skretanja na sledećem uglu, vetar prestati, ali on se samo pojačavao.
Posetio sam nekoliko muzeja i istorijskih mesta i bilo je izvanredno to što su, za mene, ta mesta zanimljivija od same sadržine. Zgrade, arhitektura, znakovi i stvari tog tipa estetski su veoma moćne. Takođe sam bio šokiran brojem tekstualnih grafita na svakom zidu u gradu, iako nisam u mogućnosti da razumem značenje. Nisam proputovao preko celog sveta, ali mogu reći da su Srpkinje najlepše žene koje sam video.
Većinu ljudi sa kojima sam pričao interesovao je katalonski sukob u Španiji i o tome su želeli da razgovaraju. Bilo je to veoma obogaćujuće, učiti sve o različitim gledištima u vezi sa Evropom, Jugoslavijom, Katalonijom…
Imao sam prilično neverovatno iskustvo u Beogradu, veoma obogaćujuće. Tako kratko boravljenje na mestima čini vaš socijalni život pun iskrica sa neverovatnim ljudima, bez čvrste veze, jer odete pre nego što se zaista dese, ali sam upoznao i razgovarao sa mnogim divnim ljudima. Moram da se zahvalim svima u McCann Beogradu i nadam se da ću vas ponovo negde sresti!

 

MARIANO, LUTAJUĆI ART DIREKTOR, O BEOGRADU. 1 MARIANO, LUTAJUĆI ART DIREKTOR, O BEOGRADU. 2 MARIANO, LUTAJUĆI ART DIREKTOR, O BEOGRADU. 3 MARIANO, LUTAJUĆI ART DIREKTOR, O BEOGRADU. 4 MARIANO, LUTAJUĆI ART DIREKTOR, O BEOGRADU. 5 MARIANO, LUTAJUĆI ART DIREKTOR, O BEOGRADU. 6 MARIANO, LUTAJUĆI ART DIREKTOR, O BEOGRADU. 7 MARIANO, LUTAJUĆI ART DIREKTOR, O BEOGRADU. 8 MARIANO, LUTAJUĆI ART DIREKTOR, O BEOGRADU. 9 MARIANO, LUTAJUĆI ART DIREKTOR, O BEOGRADU. 10